Streamschema QueerCon 2021

På Sverok TV så kommer du under 5-7:e augusti att kunna se på QueerCons streamade punkter. Med ett fullpackat schema med allt från rollspel, panelsamtal och Q&A’s med kända gäster. Det finns nog alltså något för alla nördar så detta vill du inte missa

 

Torsdag 5:e augusti

14-14:30 QueerCon öppnas

Här tar några av arrangörerna och förtroendevalda i föreningen och öppnar QueerCon och pratar lite om konventet och de dagarna framöver.

14:45-15:45 QueerNördarna 5 år!

Föreningen QueerNördarna fyller fem år! Och vilka fem år det har varit mycket har hänt i världen och inom föreningen. QueerNördarna har gjort mycket sen föreningen grundades, konvent, omorganiseringar, spridning runt landet och många vänskaper. Men vart började QueerNördarna? Och hur kom vi till vart vi är nu? Lyssna på QueerNördar både gamla och nya prata om QueerNördarna och fira vårt femårsjubileum och dela med dig av dina minnen! Du kan skicka in dina minnen för att delas via detta formulär eller via twitchchatten under streamen.

Deltagare:
Erland Nylund
Gabrielle de Bourg
Signe Krantz

Signe är inbiten nörd inom organisationer och spel och tog initiativ för det som skulle bli föreningen QueerCon när hon var ordförande för Sverok Stockholm-Gotland.

16-16:45 Q&A med Gabrielle de Bourg

Gabrielle kallar sig med gott samvete för en professionell nörd. Hon är en prisbelönt författare och konstruktör till flera rollspel. Hon är också föreläsare om popkultur, med ett hbtqia-perspektiv och fick 2019 Sveroks högsta utmärkelse, Årets spelare, för sitt arbete inom rollspel och för att göra spelhobbyn mer inkluderande. Hon är dessutom ett bekant ansikte i svensk media där hon setts och hörts på TV och radio. Sist men inte minst är hon en tidigare ordförande i QueerNördarna.

I detta samtal så kommer vi diskutera Gabrielles arbete inom rollspel. Vad är det som gjort hennes äventyr så populära och varför är det att rollspel, skräck och queerhet fungerar så bra ihop? Dessutom har du chansen att ställa alla frågor du vill till henne! Ställ frågor om hur du kan skapa rollspel, eller be om tips. Frågor kan du skicka in här eller ställa i chatten under streamen.

17-17:45 Alkoholkultur inom queer-communityn och på pride med SBU

Under denna punkt så gästas vi av Sveriges Blåbandsungdom som tillsammans med er med hjälp av mentimenter titta närmare på vilken centrala roll alkohol, tobak och droger har i samhället historik, inom queer community och under Pride.

Sveriges Blåbandsungdom ha länge arbetat för att skapa trygga och nyktra arenor genom information och kunskapsspridande samt att skapa samtal så att fler personer känner sig tryggare.

Så som många arrangemang är inte Pride något undantag där många kan känna sig pressade att dricka eller testa droger.
SBU’s mål är att se till att alkohol, tobak och droger inte ha en central roll SBU arbetar väldigt mycket med mottot Nykterhet behöver du aldrig ångra.

18-18:45 Star Trek och queerhistoria

Star Trek har haft en viktig roll i den queer och nördiga historien, från slash fiction till trans ally klingoner. Men vart började det, hur har star trek påverkat vår gemensamma kultur och hur har star trek setts på ur ett queert perspektiv genom historien. Se våra två bästa trekkies gå loss om allt Star Trek och all queerhet!

Deltagare:
Christel
Rebecka

19-19:45 Queer och Nörd – Kan det bli vitare?

Både queera och nördiga utrymmen är platser där vithetsnormen har växt sig stark. Så det kanske inte är fövånande att vithetsnormen i utrymmen för queera nördar är så stark. Men behöver dessa utrymmen verkligen vara så vita då? Det finns ju gott om queera nördar som inte är vita så varför har våra utrymmen så stora problem? Vad är egentligen vithetsnormen och hur bryter vi ner den?

Deltagare:
Helena Sandahl
“Helena Sandahl är en multi-nörd som spelat data, tv, bräd, kort och rollspel i över 15 år och har varit antirasistisk aktivist lika länge. Hon har jobbat på RFSL Ungdom bl.a. med utbildning och projektet Newcomers Youth. Idag är hon vice förbundsordförande för Sverok och studerar juridik.”

Yolanda Aurora Bohm Ramirez
“Författare, artist och multinörd som drömmer om revolutioner, rymden och en rollspelsgrupp som spelar varje vecka.”

20-20:45 Godnattstream

Här ser du volontärerna i streamteamet från dagens stream prata loss om dagen som gått, deras upplevelse med QueerCon eller vad som helst som de vill prata om på streamen. Vad som helst kan hända så bara att titta in.

21-23 Sweden rolls

Sweden Rolls is an actual play podcast where preofessional actors play (mostly) Swedish RPGs published in English. Led by one of Sweden’s most appreciated and experienced podcast Game Masters they embark on epic adventures, breathtaking horror and astounding sci fi stories. With a little comedy thrown in there for good measure.

Fredag 6:e augusti

13-13:45 Speldesign med Ion game design

Ion game design är ett brädspelsföretag baserat i Stockholm som gör spel baserat i historia och vetenskap.
I denna stream så går de igenom hur de gör brädspel, processerna bakom och hur tankar och inspiration från verkliga data kan användas i speldesignarbete.
De kommer att exemplifiera detta genom att prata om en spelidé som de arbetar på som är i ett tidigt stadium av utvecklingen. Det är ett brädspel baserat på Stonewallupproret eller Priderörelsen. Tittare på streamen kommer att få möjligheten att komma med förslag och idéer till spelets framtida utformning och spelmekaniker.

14-14:45 Bury your queers revisited

Tropen bury your queers är något som har funnits runt länge och diskuterats på många plan.
På senaste så har många mediaskapare börjat lyssna på sin queera publik och gjort ansträngingar för att bygga bort detta som en trope. Men har verkligen alla mediaskapare förstått grejen med bury your queers? Vad innebär egentligen begreppet och hur passar det in i dagens medialandskap. Lyssna in på QueerNördarna när vi diskuterar och dekonstruerar bury your queers i dagens medialandskap.

Deltagare:
Paloma Halén Román


Paloma är filmvetare med fokus på postkoloniala teorier och queera perspektiv och hon är även ordförande för trans fest Stockholm.

Karin Tidbeck
Karin Tidbeck bor och arbetar i Malmö som en frilansande skribent och översättare. Hen debuterade 2010 med novellsamlingen Vem är Arvid Pekon?
Karins litteratur balanserar mellan spekulation, fantasy, skräck och science fiction, och har blivit väl emottagen både i Sverige och internationellt.

Gabrielle de Bourg


Gabrielle kallar sig med gott samvete för en professionell nörd. Hon är en prisbelönt författare och konstruktör till flera rollspel. Hon är också föreläsare om popkultur, med ett hbtqia-perspektiv och fick 2019 Sveroks högsta utmärkelse, Årets spelare, för sitt arbete inom rollspel och för att göra spelhobbyn mer inkluderande. Hon är dessutom ett bekant ansikte i svensk media där hon setts och hörts på TV och radio. Sist men inte minst är hon en tidigare ordförande i QueerNördarna

Siri Sandquist

15-15:45 Well actually, gatekeeping i nördvärlden

Rättelser, småquiz och krav på nördighet är något som länge har använts av nördar för att hålla ute många ur nördvärlden. Många har fått höra saker som “Well actually”, “du är inte ett riktigt fan” eller “det är inte riktiga nördiga saker”. I denna panel så pratar vi om hur nördiga spaces gatekeepas, hur nördig kunskap används som en maktteknik för att hålla andra nere och hur vi känner igen dessa tekniker och motverkar dom.

Deltagare:
Elaine Boström

Linnea Risinger Nathanson


Linnea växte upp med fantasyböcker, programmering och rollapel, och hittade fler fantastiska världar i Magic the Gathering, Dragon Age, vikingalajv, co-op legacy-brädspel och det fantastiska community som Sverok och Leia är. Idag leder hon en separatistisk guild för tjejer och ickebinär i Elder Scrolls Online som heter Tamriel Women Unite och brinner för en mer jämställd och inkluderande spelvärld.

Eliot Wieslander

Siri Sandquist

16-16:45 Queer i nördiga utrymmen och glädjen i att hitta andra som dig

Lyssna på denna panel från QueerNördarna om att utforska likheterna mellan våran nördighet och våran queerhet.
En diskussion om att identitetsökande och kopplingen till nördighet och glädjen i att hitta andra som du!
Vad är likheterna mellan delade intressen eller fandoms med queera identiteter? Och varför är det viktigt att skapa safe spaces?

17:15-18 Queerbait vs subtext

Queerbaiting är ett utryck som fortfarande är relativt nytt men blivit brett omdiskuterat.
Queer subtext som länge varit normen är något som är väldigt nära relaterat till queerbaiting och i dagens samhälle blir det svårare och svårare att skilja på dessa.
Men vad är egentligen queerbaiting och när går något från att vara subtext till queerbaiting?
Går det fortfarande i dagens samhälle att ha queer subtext i media eller är den tiden förbi?
Vi tänker i denna panel försöka reda ut lite vad begreppet queerbaiting faktiskt innebär och hur den relaterar till dagens medialandskap samt se på hur subtext förhåller sig queerbait men även sin egen historia. Det kommer klart också diskuteras mycket queer media genom tiderna.

18-18:45 Q&A med Karin Tidbeck

Karin Tidbeck bor och arbetar i Malmö som en frilansande skribent och översättare. Hen debuterade 2010 med novellsamlingen Vem är Arvid Pekon?
Karins litteratur balanserar mellan spekulation, fantasy, skräck och science fiction, och har blivit väl emottagen både i Sverige och internationellt.

I detta samtal kommer vi prata om hens litterära verk, gränslandet mellan fantastik och skräck, representation av queerhet i litteratur och litteraturbranschen, samt mycket annat. Frågor kan du skicka in här eller ställa i chatten under streamen.

19-19:45 Create your rpg character

Are you stuck deciding on what kind of character you want to play?
Are you new to roleplaying games?
Then this is the workshop for you!
Join game master Shin for a workshop on how to make your very own character from the most basic charaters to more advanced than you’ll ever need. No matter the rpg system a well rounded character will make the game more fun.

20-20:45 Q&A med Åsa Roos

Åsa Roos är en spelutvecklare med nära nog 21 års erfarenhet av branschen. Hon började sin bana med mobilspel, men har jobbat med allt från små spel och konsoller till trippel-A titlar. Hon började spela rollspel i tidiga tonåren och har skrivit för flera svenska rollspelsmakare. Just nu jobbar hon som lead UX designer för det nya Dragon Age-spelet på BioWare i Edmonton.

Vi kommer här diskutera hennes resa från nörd till spelutvecklare, hur det gick till att vinna utmärkelsen årets spelare från Sverok och vad UX design egentligen är.

Och om du kanske har några frågor till Åsa så har du också chansen att ställa dom här.

21-21:45 Godnattstream

Här ser du volontärerna i streamteamet från dagens stream prata loss om dagen som gått, deras upplevelse med QueerCon eller vad som helst som de vill prata om på streamen. Vad som helst kan hända så bara att titta in.

Lördag 7:e augusti

13-13:45 DM:a under corona

Under corona har det inte varit möjligt för oss att ses och spela rollspel tillsammans i samma rum. Istälelt har många kampanjer flyttat över till olika digitala plattformar. Hur har det fungerat? Vilka nya utmaningar har du som spelare eller DM i den nya formen av rollspel? Hur kan du som DM styra spelet och använda digitala verktyg för att förhöja spelarnas upplevelse snarare än se det som en begränsning?

Deltagare:
Siri Sandquist
Amos Persson

14-16 Riddles in the dark

Riddles in the dark is an English-Swedish-based stream that streams fantasy TTRPG stories within the world of Middle-Earth. This week they will send their weekly session live at QueerCon. So please drop in and follow these adventurers along in real time. For earlier episodes in the campaign, check out their own twitch channel: https://www.twitch.tv/riddlesofficial

16:30-17:30 D&D det ultimata rollspelet

Dungeons & Dragons är ett rollspel som blivit ett riktigt stort kulturfenomen. Ett väligt populärt rollspel som tagit världen med storm. Men inte helt okontroversiellt i rollspelskretsar. Många älskar det och tycker det är det ultimata rollspelet och många tål det inte och ser det knappt som ett riktigt rollspel. Är D&D ett bra rollspel? Hur jämför det sig med andra rollspel? Och går det verkligen att anpassa D&D systemet till alla sorters rollspelande? Vi har bjudit in några veteranrollspelare för att svara på frågor som just dessa och diskutera för och nackdelarna med rollspelssystemet i Dungeons and Dragons.

Deltagare:
Gabrielle de Bourg
Yolanda Aurora Bohm Ramirez
Agnes Rudbo
Andreas Lundström

18-18:45 The ego, vanity and self image of cosplay

Cosplay är en hobby som har väldigt mycket med utseende att göra. När utseendet är så centralt så uppstår det klart många frågor om skönhetsideal, självbild och fåfänga. Det finns många problem att diskutera runt dessa ämnen och cosplay men är verkligen alla dessa saker endast dåliga? Kan cosplay även hjälpa dig till en bättre självbild och större självkänsla? I denna panel så diskuterar erfarna cosplayare de bra och dåliga sidorna med utseendefokuset i cosplay och hur de kan användas för att lyfta upp och trycka ner varandra.

19-19:30 QueerCons avslutande

Vi går igenom hur QueerCon 2021 har varit och hur det har gått! Våra favoritdelar av konventet och ett stort tack till alla som deltagit. Titta in för att få ett fint avslut på QueerCon!