Paneler & föreläsningar

QueerCon 2018 kommer att innehålla flera olika paneler och föreläsningar, som kommer att pågå i Sejdeln/Stopet (om inget annat anges) löpande under båda dagarna. De kommer att vara mellan 45 – 90 minuter och du som publik kommer att ha möjlighet att ställa frågor efter.

Sidan uppdateras löpande och komplett schema kommer att släppas närmare konventet. Datum står utskrivet på arrangemang med bestämda datum.

Alla paneler och föreläsningar presenteras i samarbete med Science Fiction Bokhandeln och Studiefrämjandet.

Paneler och föreläsningar

En djupdykning i Norra Latin

Författarsamtal

Deltagare: Sara Bergmark Elfgren, Amanda Stenback (Moderator)

Tid: 60 min

Datum: 2 augusti

I Urban Fantasy-romanen Norra Latin får vi träffa teatereleverna Clea och Tamar, som i sina olika liv knyts samman när de börjar gräva i hemligheter om en gammal tragedi på gymnasieskolan Norra Latin, där de båda studerar. Båda huvudpersonerna är själva queera och en del av ett persongalleri fylld med bra representation och något som vi gärna vill titta närmare på. Så följ med innanför portarna på den anrika skolan i detta författarsamtal med Sara Bergmark Elfgren, modererat av Amanda Stenback.


“Jag är (ett) fan ingen Mansbebis!” – När fansens ägandeskap blir till näthat

Panelsamtal

Deltagare: Anna Erlandsson, Ida Kjellin, Gabrielle de Bourg (Moderator), John Barkestedt

Datum: 2 augusti

Tid: 60 min
När går fans för långt? När skådespelerskor tvingas bort från sociala medier efter hatattacker (Kelly Marie Tran i The Last Jedi) eller när ett spel uppmanas att bojkottas för att det har spelbara kvinnor (Battlefield V)? Det här är bara två exempel från i år på när delar av fans slår tillbaka för att de ska “bevara verken”. Men hur blir communities så här toxiska och vad för åtgärder måste vi ta? Varför motstår de förändring så? Och döms verk som försöker inkludera hårdare? Detta tittar vi närmare på i ett samtal som utforskar olika perspektiv och fans – och hur vi ska bemöta och motarbeta näthat i allt från journalistik och skapande till forum och communities.

Kan brädspel vara queera?

Panelsamtal

Deltagare: Joar Lemhagen, Peter PerssonSigne Krantz (Moderator)

Tid: 60 min

När vi ställde den här frågan fick vi först reaktionen: “eh, va?” Men kan vi introducera ett queert tänk till brädspel? Har meeples ens kön? Matar spel om att bygga samhällen upp olika normer? Varför är får mer representerade än hbtqi-personer? Finns det några brädspel som faktiskt bryter mot normer och hur skulle fler kunna göra det?

Liverollspel med Tärningen är Kastad

Liverollspel

Deltagare: Gabrielle de Bourg, Tärningen är Kastad

Tid: 120 min

Datum: 2 augusti

Actual play podcasten Tärningen är kastad gästar QueerCon och spelar rollspel live för publik med rollspelsförfattaren och QueerNördarnas ordförande Gabrielle de Bourg som spelledare. Det blir ett spännande och specialskrivet äventyr till rollspelet Ur Varselklotet som kommer att spelas. Avsnittet kommer dessutom att livesändas!

Monsters are Queer: The Revenge

Panelsamtal

Deltagare: Bitte Andersson (Moderator), Mats Strandberg, Gabrielle de Bourg

Tid: 90 min

Datum: 3 augusti

Queera monster är åter från graven efter att ha hållit i denna panel på Monsters of Film och Fantastika!

Queera tolkningar av queera filmer, representation på vita duken, fördelarna med oavsiktlighet, body horror som levd transerfarenhet och guldkorn från skräckgenrens många subgenrer. Vi utforskar också hur genren alltid står på underdog:ens sida, och om det monstruösa, “the other”.

Experterna/entusiasterna Gabrielle de Bourg och Mats Strandberg samtalar med moderator Bitte Andersson om skräckfilmens roll i deras liv, vilka scener som betytt mest, om stereotyper, pinkwashing och önskelistor till filmindustrin. Ta med dina bästa queerskräcktips!

Måste vi vara annorlunda? Queera frågor inom sci-fi och fantasy

Föreläsning

Deltagare: Anna Jakobsson Lund

Tid: 45 min

Datum: 3 augusti

Författaren och grundaren av Annorlunda förlag, Anna Jakobsson Lund, föreläser om queera världar inom science fiction och fantasy. Om att själv skapa dem, vilka möjligheter som finns inom queer fantastik samt framtida utveckling och förhoppningar. Det blir fokus på icke-mainstream fantastik i Sverige, men även utomlands.

Queera representationer i Harry Potters magiska värld

Föreläsning

Deltagare: Robin Serrander

Tid: 45 min

Datum: 3 augusti

Är Remus Lupin bisexuell? Är Harry Potter vit? Vad spelar det för roll om Rowling säger att Dumbledore är gay?

Robin (från YouTube kanalen The Mischief Managers) pratar om normativa, queera och etniska representationer i Harry Potters magiska värld! Med kandidat i engelsk litteratur och ett livslångt intresse av Harry Potter i bagaget går Robin igenom begrepp så som death of the author, fanon vs canon, queer-baiting och whitewashing och pratar om hur vi ser tecken på dessa saker i Harry Potter!

Queert rollspelande och lajvande

Panelsamtal

Deltagare: , Erland NylundPeter Persson, Rönn Schück

Tid: 60 min

Vad gör våra rollspel eller lajv queera? Hur skiljer det sig mellan rollspel och lajv? Vad är skilladen mellan queera lajv/rollspel mot lajv eller rollspel med queera karaktärer? Och kan det vara aktivism? Tillsammans hoppas vi kunna ge svar på dessa frågor och varför vi behöver ha ett queert tänkande i våra lajv och rollspel.

 

Skriva hbtqi-element i rollspel

Panelsamtal

Deltagare: Gabrielle de Bourg, John Barkestedt (Moderator), Krister Sundelin

Tid: 90 min

En panel om att skriva för rollspel och hur vi jobbar för att få in hbtqi-element i dem. Vi kommer behandla frågor som: Hur kan vi skapa världar som utmanar normer, eller äventyr där vi behandlar queera berättelser? Vilket förhållningssätt ska vi ha när andra skapar till våra spel, eller när vi skapar för andras? Hur kan bilder bidra till att främja representation, och hur kan jag skapa representation utanför illustrationerna? Vi hoppas detta samtal kan ge insikt i hur en som spelförfattare kan slipa sina färdigheter i representation och inkludering.

“This is a rebellion isn’t it? I rebel” – Hur gör vi de trygga rummen våra?

Panelsamtal

Deltagare: Anna Erlandsson, Christopher Enblom, Sam BäfvenbergGabrielle de Bourg (Moderator)

Tid: 60 min

Datum: 2 augusti

Tillsammans är vi starkare i kampen och intersektionalitet är ett av ledorden i det arbetet som sker för att tillgängliggöra spelhobbyn för alla. Vi skapar tillsammans trygga rum och öppnar dörrar för fler. Men hörs alla röster och känner alla att de trygga rummen är för dem? Riskerar diskussionen om queeras representation att snabbt gå över till en allmän mångfaldsdiskussion? Hur kan vi motverka vithetsnormer inom likabehandlingsarbete? Och hur gör vi rum trygga för de som inte har en binär könsindentitet?

Trapped in the broom cupboard – Harry Potter och queera karaktärers osynlighetsmantel

Panelsamtal

Deltagare: Emil Åkerö, Robin Serrander

Tid: 60 min

Datum: 2 aug

2007 outade J.K. Rowling Dumbledore som gay efter böckerna tagit slut. Vad för kultur skapas när vi gör en efterkonstruktions-representation och osynliggörs vi mer? Vad för väggar byggs mellan fandom och skapare? Hur ska vi bemöta att unga Dumbledores läggning inte kommer visas på vita duken? Och såklart, är slutet i Deathly Hallows bara ett sätt att hamra på heteronormen ännu mer?

Ungdomens queera förebilder

Panelsamtal

Deltagare: Amanda StenbackBjörn KallanderIrma Boding, Johanna Håkansson, Signe Krantz, Stina Färdig

Tid: 90 min

Visst är det väl så att en behöver queera personer att se upp till som en ”smol baby queer”? Vad för förebilder har vi haft, verkliga som fiktiva? Hur kan fiktiva berättelser hjälpa oss i vår ungdom? Och kan vi någonsin själva bli förebilder? I denna personliga panel berättar deltagare i olika åldrar om sina upplevelser och vilka förebilder de har haft – och vad förhoppningar vi har för framtida förebilder. Panelen görs ihop med vår ungdomsavdelning Unga QueerNördar.

Deltagare

Amanda Stenback

Pronomen: Hon

Multinörd som studerat litteraturvetenskap, fantastik och populärkultur på Stockholms universitet och har starkt ett öga för att hitta queera tolkningar. Älskar att “shippa” karaktärer och en inbiten rollspelare som ofta skriver långa och djupa berättelser om sina karaktärer. Även en del av podcasten I am no man och sitter i styrelsen för QueerNördarna.

Deltar i: En djupdykning i Norra LatinUngdomens queera förebilder

Amanda Stenback. Foto: Malin Huusmann.

Anna Erlandsson

Pronomen: Hon

Förbundsordförande för Sverok och med ett långt engagemang i spelkulturen. Brinner för jämställdhet, mångfald och inkludering.

Deltar i: Jag är (ett) fan ingen Mansbebis!” – När fansens ägandeskap blir till näthat,   “This is a rebellion isn’t it? I rebel” – Hur gör vi de trygga rummen våra?

Anna Erlandsson. Foto: Anna Gerden

Anna Jakobsson Lund

Pronomen: Hon

Författare och ägare av Annorlunda förlag. Skriver fantasy och science fiction där frågor om klass, kön, roller och samhällsförändring bakas in i spännande historier. Hennes världar befolkas ofta av personer som går utanför normen.

Deltar i: Måste vi vara annorlunda? Queera frågor inom sci-fi och fantasy

Anna Jakobsson Lund. Foto: Jenny Berggren.

Bitte Andersson

Pronomen: Hon

Bitte Andersson är serietecknare, filmskapare och har jobbat med fysiska effekter på kultfilmbolaget Troma. Hon har regisserat den lesbiska actionkomedimusikalen Dyke Hard och är släppte hösten 2017 serieboken I slutet av regnbågen.

Deltar i: Monsters are Queer: The Revenge

Bitte Andersson. Foto: Johanna Arnström.

Björn Kallander

Pronomen: Han

Presentationstext: Lajvare, korist och utbildad lärare i fritidshemspedagogik med en förkärlek till textilslöjd. Skrev Det har inte varit relevant: Om utrymmet för arbete med HBTQ-frågor i fritidshem som examensarbete samt driver det normkritiska arbetet på sin nuvarande arbetsplats.

Deltar i: Ungdomens queera förebilder

Björn Kallander.

Christopher ‘Kaphe’ Enblom

Pronomen: Han eller Det
Text: En old-school nörd som håller i Queer And Nerdy Uppsala. Specialnörd på queer representation i tv-serier och comics.

Deltar i: “This is a rebellion isn’t it? I rebel” – Hur gör vi de trygga rummen våra?

Christopher Enblom. Foto: Johan Mård.

Emil Åkerö

Pronomen: Han

Emil Åkerö är författare och kulturvetare som pratar och skriver om skärningspunkten mellan digitalisering, organisering och kulturarv. Tidigare har han bland annat arbetat i ett forskningsprojekt om hur HBTQ-spektrumet skapar kulturarv på internet, skrivit artiklar om fandomkulturen, föreläst om hur hbtq-personer gestaltas inom kulturen och recenserat en utställning om Harry Potter och frågat sig var de queera perspektiven är någonstans.

Deltar i: Trapped in the broom cupboard – Harry Potter och queera karaktärers osynlighetsmantel

Emil Åkerö. Foto: Kristoffer Hellman.

Erland Nylund

Pronomen: Han

Lajvare, folkbildare hos Studiefrämjandet och ansvarig för Proud and Nerdy i Sveroks Förbundsstyrelse. Erland är en av QueerNördarnas grundare, scout och föreningsveteran. Han har rollspelat sen han var tio, lajvat sen tonåren och är ordförande för lajvföreningen Granland.

Deltar i: Queert rollspelande och lajvande

Erland Nylund.

Gabrielle de Bourg

Pronomen: Hon

Gabrielle, kallad Gabbi är ordförande för QueerNördarna sedan starten 2016 och prisbelönt rollspelsförfattare som hon har skrivit äventyr till spel som Ur Varselklotet och Kutulu. Hon belönades med Silver som Bästa Kommunikatör i Fenix Awards 2018 för sitt arbete inom rollspelshobbyn. Annars har hon en stor förkärlek till Star Wars, 80-tal och skräck.

Deltar i: Jag är (ett) fan ingen Mansbebis!” – När fansens ägandeskap blir till näthatLiverollspel med Tärningen är KastadMonsters are Queer: The RevengeSkriva hbtqi-element i rollspel“This is a rebellion isn’t it? I rebel” – Hur gör vi de trygga rummen våra?

Gabrielle de Bourg. Foto: Malin Huusmann.

Ida Kjellin

Pronomen: Hon

Ida Kjellin är manusförfattare (Bamse och häxans dotter och julkalendern Piratskattens hemlighet) samt film- och tv-skribent och har skrivit flera artiklar om sexism och hat bland fans.

Deltar i: Jag är (ett) fan ingen Mansbebis!” – När fansens ägandeskap blir till näthat

Ida Kjellin.

Irma Boding

Pronomen: Hon

Irma är en aktiv queeraktivist, student och miljökämpe. Djupt intresserad av queerhistoria i Sverige och Storbritannien. Jobbar till vardags som översättare.

Deltar i: Ungdomens queera förebilder

Irma Boding.

Joar Lemhagen

Pronomen: Hen eller Han
Skapare av Könsrollspelet. Ett rollspelsinspirerat brädspel som utforskar könsroller och genus.

Deltar i: Kan brädspel vara queera?

Joar Lemhagen.

Johanna Håkansson

Pronomen: Hen

Ordförande för Unga QueerNördar. Nördar mycket Magic The Gathering och Dragon Age, men försöker hänga med i annat också, ibland. Studerar biologi och programmering och kan konstatera att naturen inte är binär.

Deltar i: Ungdomens queera förebilder

Johanna Håkansson.

John Barkestedt

Pronomen: Han

John Barkestedt är främst en lajvare och rollspelare, och när hälsan tillåter även illustratör, organisatör och arrangör. Han har glömt hur det känns att bara delta i saker, men har ersatt kunskapen med mötesformalia, robotdrömmar och Hur Man Följer En Dagordning 101.

Deltar i: Jag är (ett) fan ingen Mansbebis!” – När fansens ägandeskap blir till näthatSkriva hbtqi-element i rollspel

John Barkestedt.

Krister Sundelin

Pronomen: Han
Presentation: Krille är rollspelare sedan den blå lådan sedan 1982 och spelskapare sedan 1992. Han har spel som Neotech, Eon, Järn och Hjältarnas tid innanför västen, och har skapat och givit ut Västmark och Skymningshem: Andra Imperiet på eget förlag. Nu är det mest Hjältarnas tid som gäller.

Deltar i: Skriva hbtqi-element i rollspel

Krister Sundelin.

Mats Strandberg

Pronomen: Han

Mats Strandberg slog igenom med Engelsfors-trilogin, som han skrev tillsammans med Sara Bergmark Elfgren. Han har sedan dess skrivit två hyllade skräckromaner, Färjan och Hemmet, och en barnbokstrilogi om Monstret Frank. I oktober kommer hans nya, preapokalyptiska ungdomsroman Slutet.

Deltar i: Monsters are Queer: The Revenge

Mats Strandberg. Foto: Henric Lindsten.

Peter Persson

Pronomen: Hen

Peter Persson är en indiespeldesigner, rollspelare och transaktivist. Hen är en av två designers bakom spelet Time War(p) som utgivits i år och arbetar för nuvarande på det improvisationsbaserade rollspelet Chameleon.

Deltar i: Kan brädspel vara queera?Queert rollspelande och lajvande

Peter Persson.

Robin Serrander

Pronomen: Han
Robin är utbildad gymnasielärare och föreläser om transidentiteter, normkritik, fandom och representationer i media. Tillsammans med sina vänner driver han en YouTube-kanal som fokuserar på att underhålla och undervisa genom queera tolkningar av Harry Potter-karaktärer.

Deltar i: Queera representationer i Harry Potters magiska världTrapped in the broom cupboard – Harry Potter och queera karaktärers osynlighetsmantel

Robin Serrander. Foto: Lars-Gunnar Olsson.

Rönn Schück

Pronomen: Hen

Rollspelare, lajvare, etnolog och aktivist. Har rollspelat i över femton år och lajvat i tio år. Har studerat etnologi, folkloristik, populärkultur och genusvetenskap. Skrivit flera uppsatser om queera nördar, senast om icke-binära rollspelare. Medlem i QueerNördarna.

Deltar i: Queert rollspelande och lajvande

Rönn Schück.

Sam Bäfvenberg

Pronomen: Den, hen

Presentationstext: Sam har lång erfarenhet av att jobba med separatistiska arrangemang och grupper. Idag är den projektledare för Leia, Sveroks nätverk för spelande tjejer. Den har även lett projektet Det Spelar Roll Halland – för en mer inkluderande spelkultur i Halland.

Deltar i: “This is a rebellion isn’t it? I rebel” – Hur gör vi de trygga rummen våra?

Sam Bäfvenberg.

Sara Bergmark Elfgren

Pronomen: Hon

Sara Bergmark Elfgren är författare. Tillsammans med Mats Strandberg slog hon igenom med Engelsforstrilogin. Hösten 2017 kom hennes roman Norra Latin. Sara har skapat P3 Serie: De Dödas Röster för Sveriges Radio och skriver serien Vei som tecknas av Karl Johnsson. Hon skriver även manus, dramatik, bilderböcker och är snart aktuell med VR-spelet Ghost Giant.

Deltar i: En djupdykning i Norra Latin

Sara Bergmark Elfgren. Foto: Henric Lindsten

Signe Krantz

Pronomen: Hon/hen

Tidigare aktiv i Sverok och RFSL Ungdom men numera föredetting som pluggar statsvetenskap och spelar spel.

Deltar i: Kan brädspel vara queera?Ungdomens queera förebilder

Signe Krantz.

Stina Färdig

Pronomen: Hon

Projektledare för QueerCon och ledamot i Unga QueerNördar. Passionerad Ravenclaw med en blandad kompott av nörderier varm om hjärtat. Jobbar till vardags med sociala medier.

Deltar i: Ungdomens queera förebilder

Stina Färdig.

Tärningen är Kastad

Tärningen är Kastad är en actual play podcast (en podcast där de spelar spelar olika rollspel) från Stockholm. De har tidigare spelat spel som bland annat Western, The One Ring och Bortom. Medverkande från podden är Andreas (han), Josefin (hon), Peter (han) och Agnes (hon).

Deltar i: Liverollspel med Tärningen är Kastad

Tärningen är Kastad.