Paneler på QueerCon 2020

QueerCon2020 paneler och stream

På QueerCon 2020 så kommer vi att hålla paneler som streams via SverokTV’s twitch kanal! Vi har ett fullspäckat schema alla tre dagar med spännande gäster och tävlingar där du har chansen att vinna ett pris!

Stream-schema Lördag 1:a Augusti

14:00 – 15:00 Serier som ett queer medium.

Tecknade serier är något som länge förknippats med lättsam underhållning, eller någonting mestadels för barn och ungdomar. Men vartefter att serier har blivit mer och mer lättillgängligt så har vi sett flera sorters intressanta serier från flera sorters skapare. I denna panel utforskar vi med Comic Konnässören Christoffer Engström , och serieskaparna  Olivia Skoglund och Kolbeinn Karlsson  hur serier kan ta form som ett queert uttryck och hjälpa oss berätta våra historier och vilken plats de har i en serievärld som har blivit mer öppen för queera personer.

15:00 – 16:00 She-ra och prinsessorna av lesbiskhet

She-ra and the princesses of power, en serie som sticker ut. Den representerar queer kultur i manistream media, främst genom stark lesbisk reprenentation. Vad är det som urskiljer she-ra från andra queera verk, vilken plats har den i media och hur har den påverkat oss? Hur kan vi se på she-ra i relation till verkligheten och hur byggde hela serien upp till finalen?
Detta är vad vi kommer att diskutera i vår She-ra panel!

16:00 – 17:00 Queert rollspelande

Varför är queer och rollspelare en grej? Vad är queert rollspel och hur ser det ut med normer i rollspelsbranschen? Hur kommer jag igång? Kom och lyssna när några queera rollspelare delar sina berättelser och ger sina bästa tips. Vi är ett blandat gäng med både inbitna indierävar och nyfrälsta nybörjare.

17:00 – 17:30 Avslutning

Vi tackar av alla för QueerCon 2020 och delar ut lite priser!

 

Så här såg schemat ut för Torsdag 30:e Juli

13:00 – 13:30 Invigning av QueerCon

Välkomna till QueerCon 2020!

13:30 – 15:00 Fantastik live stream och tävling

Queernördarna Väst och Science fiction bokhandeln diskuterar den positiva utvecklingen inom sina favoritgenrer. Vi kommer i en direktsändning på Twitch att lyfta våra nuvarande favoritböcker- och serier, med fokus på Sci-fi, fantasy, skräck och urban fantasy. Vi håller också dessutom en tävling med Science fiction bokhandeln där du har en chans att vinna ett pris, där vi väljer bland era mest kreativa påhittade genretitlar. Era förslag kommer att läses upp under vår live stream och vinnarna utses i slutet av direktsändningen. Vi sänder på Sverok TV kanalen https://www.twitch.tv/sveroktv, kl.13.30.

Tävling
Kom på dina egna litteraturkategorier och få chansen att vinna ett pris från Science fiktion bokhandeln! Det får gärna vara humoristiska titlar, queera teman och karaktärer. Några exempel är: Space pew pew pew, LGBTQ+ if you squint eller Gothic Emo Romance.

Tävlingsregler:
• Upp till 5 titlar / litteraturkategorier per person. Ni får gärna skicka in ett flertal förslag, men inte fler en fem stycken per deltagare.
• Använd inte förolämpande språk.
• Tävlingsdeltagare måste vara medlemmar. Här kan ni skicka in era förslag.

Följ länken och fyll i informationen :https://forms.gle/2rLfQeKD4PgPjLVR9

15:00 – 16:00 Träffa skaparna av Blood feud

 

16:00 – 17:00 Fantastik live stream och tävling fortsättning

 

18:00 – 19:00 Queera lajvare rantar

Queera lajvare pratar av sig om prövningar och svårigheter att lajva sina egna historier på lajv.

19:00 – 20:00 Omtanke i manligt dominerade hobbys

Många mansdominerade hobbys belönar många traditionellt manliga beteenden som kompetitivitet, bufflighet, förväntningar om att vara “tillräckligt mycket nörd”, elitism, skämt på varandras bekostnad, etc. Samtidigt är ofta en nyckelfaktor i folks deltagande i nördsammanhang att det är en social trygghet och ett sammanhang där de känner sig välkomna. Folk av alla kön som uppvisar omhändertagande egenskaper, tar socialt ansvar och gör emotionellt arbete är livsviktiga för de här gemenskaperna, men det är sällan som de aktivt lärs ut eller uppmuntras. I den här panelen lyfter vi nördars omhändertagande av varandra, med fokus på miljöer dominerade av män.

20:00 – 21:00 Rollspel i covid tider

I tider av socialdistansering har vi blivit allt mer kreativa i hur vi rollspelar. Digitala kampanjer, analoga brevlajv, att spela med främlingar och att fylla tiden med verklighetsflykt då världen stannat av. Hur har vårt rollspelsutövande påverkats av den gångna våren. En lättsam diskussion mellan Amos Persson och Siri Sandquist.

Så här såg schemat ut för Fredag 31:a Juli

14:00 – 15:00 Queert cosplayande

Vad har Cosplay betytt för dig och din queera identitet? Fredagen den 31/7 kl 14-15 streamar vi en panel med fokus på Cosplayandets plats i utvecklandet av en queer identitet, vad som är dåligt för queera personer i cosplay-världen och vad som kan göras för att förbättra communityt utifrån ett inkluderingsperspektiv.

15:00 – 16:00 Wands vs Boltguns vs Tentacles

Många av våra största fandoms i nördhobbyn vilar på källor som av olika anledningar alienerar minoriteter. JK Rowling har upprepade gånger gjort grova transfobiska uttalanden. HP. Lovecrafts texter är fulla till bredden av rasism och misogyni. Games Workshop har en stor fanbase där många är på högerkanten och dras till den fascistiska och totalitära estetiken i Warhammer 40 000. I juni 2020 publicerade de ett uttalande om hur de tar avstånd till alla former av diskriminering, och vill att alla ska vara välkomna i hobbyn. Detta fick stort stöd, men väckte också mycket kontrovers från en hobby där alternativhögern länge kunnat känna sig hemma. Det här samtalet diskuterar politiska konfliktytor i fandoms, och tar in perspektiv från de olika sfärerna. I ett samtal nördar emellan som alla älskar olika typer av fiction med mer eller mindre problematiska inslag benar vi ut om man får älska fiktionen men ta avstånd från skaparen, hur man förhåller sig till problematiska källor, och vad fandom kan göra för att skapa inkluderande versioner av exkluderande fiktion.
Robin Serrander och Christoffer Strokirk från The Mischief Managers, Gabrielle De Bourg, rollspelsskribent för t.ex svenska Chtulu och Gill Edgar med stor erfarenhet från figurspelsvärlden samtalar tillsammans om att älska ett fandom som delvis stänger en själv ute.

16:00 – 17:00 Rollspelsdesign och queer inkludering

En panel om hur det går att arbeta med inkludering och queerrepresentation inom rollspel, både för spel vi själva konstruerar och andras spel vi skriver för. Hur vi tänker kring representation i äventyr eller regler? När ska det stå i rampljuset och när finns det i bakgrunden? Det blir allt från reflektioner till do’s and don’ts med några av rollspelsvärldens största namn: legenderna Gunilla Jonsson och Michael Petersén (KULT, Mutant), Gabrielle de Bourg (Ur Varselklotet, Call of Cthulhu Sverige) och indiespelsskaparen Amos Persson.

17:00 – 18:00 Kortspelet Mad Science

Spelskaparen Pelle från QueerNördarna visar upp sin online-prototyp till spelet Mad Science på streamen genom Tabletop Simulator. Efteråt får alla som vill chans också spela spelet utanför streamen. Tabletop Simulator krävs.

18:00 – 19:00 Poesiläsning

Queernördarna Jkpg läser poesi och samtalar om varför och hur en skriver, vad som inspirerat dikterna och hur det skrivna ordet påverkar en själv och andra

19:00 – 20:00 Queer i Mumindalen

Vi ser på mumintrollen och Tove Janssons skapelse med queer ögon och en historisk förståelse.

20:00 – 21:00 Queer representation och allegorier i skräck och Fantastik

Vad har skräck, fantastik, och queer representation med varandra att göra? På QueerCon kan du höra mer om detta! Kl 20-21 den 31/7 kommer tre svenska författare, Sara Engström, Mats Strandberg och Gustav Tegby prata om sina nyaste bokprojekt och reflektera kring frågor som allegorier och representation.